Kama2 ajajoon

20.03.2017 Tallinn

Debatt - Teadlik toiduvalik-

Kellaaeg: 17:00-19:00

Koht: Energia Avastuskeskus, seminariruum

Moderaator: Gregori Palm

Debattijad:

Sigrid Solnik, Silver Smeljanski, Raivo Vilu, Maris Valma

Lühitutvustus:

Debatil arutavad nelja erineva valdkonna inimesed toitumisvalikute teemadel. Millised toidud on keskkonnasõbralikud, kas imporditud mahetoit või kohalik toodang parem? Millistes toitudes on enim taimekaitsevahendite jääke? Lisaks arutletakse FairTrade toodete kontseptsiooni üle. Arusaadav, et Eestis ei kasvagi kõik taimed, kuid sul on siiski võimalik teha valik, kas toetad talunikke, väiketootjaid, tööstureid, transpordifirmat vms. Lõpuks, kas odav kaugelt pärit toit võib olla sulle kahjulik või pakub hoopis kasulikke vitamiine?

Debatil on võimalik ka publikul aktiivselt kaasa lüüa.

 

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.

20.03.2017 Tartu

Debatt - Teadlik toiduvalik-

 

Kellaaeg: 18:00-21:00

Koht: Genialistide klubi

Moderaator: Joosep Tiks

Debattijad: Jaanus Välja, Elen Peetsmann, Jaan Sõrra

Lühitutvustus:

Debatil arutavad nelja erineva valdkonna inimesed toitumisvalikute teemadel. Millised toidud on keskkonnasõbralikud, kas imporditud mahetoit või kohalik toodang parem? Millistes toitudes on enim taimekaitsevahendite jääke? Lisaks arutletakse FairTrade toodete kontseptsiooni üle. Arusaadav, et Eestis ei kasvagi kõik taimed, kuid sul on siiski võimalik teha valik, kas toetad talunikke, väiketootjaid, tööstureid, transpordifirmat vms. Lõpuks, kas odav kaugelt pärit toit võib olla sulle kahjulik või pakub hoopis kasulikke vitamiine?

Debatil on võimalik ka publikul aktiivselt kaasa lüüa.

 

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.

21.03.2017 Tallinn

Arutelu -Eesti oma väetoidud-

Kellaaeg: 18:00- 20:00

Koht: Eesti Toidu muuseum

Läbiviijad: Raivo Vokk

Lühitutvustus:

Maailmas on palju laineid löönud väetoitude (superfoods) mõiste, mille järgi on osadel toitudel organismile suurem positiivne mõju. Näiteks sisaldavad nad rohkem antioksüdante, mineraale, vitamiine või teisi kasulikke aineid kui keskmine toit.

Mõned neist toiduainetest on üsna tuntud, nt munad, teised aga oluliselt eksootilisemad. Aruteluõhtul tulebki juttu, kas tasub kaasa minna uute vägevate toidutrendidega või leiame ka enda loodusest vähemalt sama võimekaid vastaseid. Lisaks räägime natuke makaronidest, müslibatoonidest, kiirnuudlitest, energiajookidest jms toitudest, mis tudengil tihti õhtusöögiks valmib või vahepealaks saab.

 

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.

21.03.2017 Tartu

Arutelu -Toitumise keskkonnamõju-

Kellaaeg: 18:00- 20:00

Koht: Arhiiv

Läbiviijad: Maie Kiisel, Sirli Pehme

Lühitutvustus:

Toitu toodetakse iga päev tonnides ja kolmandik sellest jõuab ühel või teisel moel prügikasti. Lisaks on palju poes pakutavast reisinud pika tee, olles siiski odavam kui kohalik. Kuidas mõjutavad meie valikud poekorvi täites keskkonda? Kas kõik otsused on keskkonna suhtes ühtmoodi halvad või mõned valikud toetavad hoopis mitmekesisemat keskkonda?

Arutame selle üle, kuivõrd suudab inimene teadlikult paremaid valikuid teha ning kuidas neid valikuid lihtsustada.

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.

22.03.2017 Tallinn

Töötuba -Kuidas teadlikult teed tarbida?-

Kellaaeg: 18:00- 20:00

Koht: Eesti Toidu Muuseum

Registreerimine kohustuslik: registreeri siin!

Läbiviijad: Antropoloog ja toiduhuviline Liis Tuulberg, korilane Maret Allikas ning teeõhtute korraldaja Signe Sillasoo.

Lühitutvustus:

Tee on maailmas vee järel enam tarbitud jook. Tee kasutusvõimalused on laiad, lisaks joogile
valmistatakse teepuu (Camellia sinensis) lehtedest toitu, kosmeetikume jne. TalveAkadeemia
töötoas tulebki erinevate teede proovimise kõrvale juttu väekatest Hiinas kasvavate teepuude
lehtedest valmistatud erinevat sorti teedest. Teada saab, mis vahe on valgel, kollasel, rohelisel,
punasel, mustal ja oolong teel, kuidas neid valmistada ja milline on teetööstuse mõju keskkonnale.

Lisaks räägitakse töötoas teeseenest ning õpitakse, kuidas teeseent valmistada. Ja kolmandaks tehakse juttu ka kodumaistest ravimtaimedest, millest saab mõnusat ja tervistavat taimeteed valmistada. Samuti arutletakse selle üle, kas eelistada kodumaised taimi või tarbida kaugemal kasvatatud ja siia toodud teesid, nii inimese kui keskkonna aspektist.

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.

22.03.2017 Tartu

Töötuba -Vertikaalne ürdiaed-

Kellaaeg: 18:00-21:00

Koht: Tartu Loodusmaja (II korrus)

Registreerimine kohustuslik: registreeri siin!

Läbiviijad: Marian Hiire

Lühitutvustus:

Enamik linnainimesi ostab oma toidu, mitte ei kasvata ise. Ja ega ei olegi kortermajade vahel ruumi ega võimalust kartulipõlluks, kuigi ideaalis mõni marjapõõsas võiks seal ju olla.

 

Vertikaalse aia töötoas tutvustatakse praktilist lahendust, kuidas oma kodu aknalaual või ka seinal kasvatada rohkem taimi. Töötoas valmistatakse vertikaalne aed, kuhu saab külvata/istutada ürte või ka lilli. Vertikaalse aia eeliseks on ruumi kasutamine püstloodis.

Lisaks räägitakse permakultuuri põhimõtetest ja kuidas neid rakendada.

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.

23.03.2017 Tallinn

Arutelu -Toitumise keskkonnamõju-

Kellaaeg: 18:00-20:00

Koht: Pööning

Läbiviijad: Sirli Pehme

Lühitutvustus:

Toitu toodetakse päev tonnides ja kolmandik sellest jõuab ühel või teisel moel prügikasti. Lisaks on palju poes pakutavast reisinud pika tee, olles siiski odavam kui kohalik. Kuidas mõjutavad meie valikud poekorvi täites keskkonda? Kas kõik otsused on keskkonna suhtes ühtmoodi halvad või mõned valikud toetavad hoopis mitmekesisemat keskkonda? Lisaks uuritakse toidu rolli inimese/Sinu ökoloogilise jalajälje suuruses.

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.

23.03.2017 Tartu

Arutelu -Eesti oma väetoidud-

Kellaaeg: 18:00- 20:00

Koht: Arhiiv

Läbiviijad: Raivo Vokk

Lühitutvustus:

Maailmas on palju laineid löönud väetoitude (superfoods) mõiste, mille järgi on osadel toitudel organismile suurem positiivne mõju. Näiteks sisaldavad nad rohkem antioksüdante, mineraale, vitamiine või teisi kasulikke aineid kui keskmine toit.

Mõned neist toiduainetest on üsna tuntud, nt munad, teised aga oluliselt eksootilisemad. Aruteluõhtul tulebki juttu, kas tasub kaasa minna uute vägevate toidutrendidega või leiame ka enda loodusest vähemalt sama võimekaid vastaseid. Lisaks räägime natuke makaronidest, müslibatoonidest, kiirnuudlitest, energiajookidest jms toitudest, mis tudengil tihti õhtusöögiks valmib või vahepealaks saab.

ntud, nt munad, teised aga oluliselt eksootilisemad. Aruteluõhtul tulebki juttu, kas tasub kaasa minna uute vägevate toidutrendidega või leiame ka enda loodusest vähemalt sama võimekaid vastaseid. Lisaks räägime natuke makaronidest, müslibatoonidest, kiirnuudlitest, energiajookidest jms toitudest, mis tudengil tihti õhtusöögiks valmib või vahepealaks saab.

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.

24.03.2017 Tartu

TudengiTeaduse päev

Kellaaeg: 10:00- 17:00

Koht: Teaduskeskus Ahhaa

Päevajuhid: Sven Anderson ja Pille Lints

Päevakava: leiad siit

Grupitöö: leiad siit

Lühitutvustus:

TudengiTeaduse päev toob kokku erinevad
inimesed, kes on huvitatud jätkusuutlikust
maailmavaatest. Ühed astuvad üles oma
uurimustöödega ja tutvustavad neid laiemale
avalikkusele, teised on aktiivsed kuulajad.
Lisaks tudengite ettekannetele astuvad sel-
päeval üles ka vaheesinejad ja toimub
huvitav, praktilise suunitlusega töötuba.

 

*Ajakavas võib ette tulla muudatusi.